Uitvaartspreker

Ik wil van betekenis zijn voor mensen in tijden van verlies. Omdat ik er in geloof
dat een persoonlijk en mooi afscheid mensen verder helpt.’

Luisteren, schrijven & spreken

Als een moment van afscheid daar is, wie neemt dan het woord? Dat kan een dominee zijn, een pastor, iemand van de familie óf een uitvaartspreker.

Een uitvaartspreker luistert naar de wensen van de nabestaanden, de gevoelens bij het afscheid en het leven van de overledene.

Sinds 2019 ben ik uitvaartspreker. Ik kom langs in de eerste dagen na het overlijden. Ik luister en schrijf. We bespreken mogelijke rituelen en we maken keuzes voor de plechtigheid. Jouw woorden gebruik ik voor het schrijven van een In Memoriam. Het levensverhaal dat goed weergeeft wie de overledene was, waar hij voor stond en wat hij voor de nabestaanden betekende. Dat wat men nooit wil vergeten wordt uitgesproken, zodat de herinneringen blijven. Je krijgt het levensverhaal na de uitvaart op papier, zodat je het nog eens rustig kunt lezen en bewaren.

Ik word benaderd voor een afscheid door een uitvaartverzorger of bode van een begrafenisvereniging. Het is ook mogelijk om rechtstreeks contact op te nemen. Een afscheidsplechtigheid kan wat mij betreft in het Nederlands of Fries, en met een Christelijk ‘tintje’ of niet. Een afscheid kan heel traditioneel, maar ik draag zo nodig ook nieuwe rituelen aan. Mocht je vragen hebben, of een (naderend) afscheid willen bespreken, neem dan contact met me op.

Mijn tarief is € 600,- voor het schrijven van de teksten en het leiden van de plechtigheid. Dit is exclusief reiskosten à € 0,36 per km.

Ervaringen

‘Je hebt gesproken op de uitvaart van mijn moeder. Het gesprek vooraf over het leven van mijn moeder was erg fijn. We zijn heel tevreden over de uitvaart, hoe je dat gedaan hebt. De begeleiding van het afscheid samen de uitvaartverzorgster was perfect. Hartelijk dank daarvoor.’

Loltje douma-prikken

‘Je hebt een mooi en positief verhaal over mijn tante verteld. Je bent oprecht geïnteresseerd en creëert in de herdenkingsbijeenkomst een intieme sfeer, waarbij je een persoonlijk verhaal vertelt, een verhaal waarin iedereen zich kan herkennen.’

Jakob Kuiper