Kiezels

Kiezels is een project van Zanggroep Samar uit Balk. Het is een (kerk)dienstvullend programma. Ik schreef de korte overdenking.

‘Pas al je verhuist, weet je hoeveel spullen je hebt…  Toen ik verhuisde heb ik heel veel spullen gesorteerd en ook veel weg gedaan. Tussen al die spullen vond ik een doos met brieven, oude agenda’s, schriften met gedichtjes en moederdagcadeautjes. Eén briefje viel me op. Dat ik dát nog had bewaard…

Het was een opdracht uit een boek. Het is jaren geleden dat ik die opdracht maakte. Ik moest toen opschrijven wat ik wilde dat er later over mij gezegd zou worden. Op een moment dat het er toe doet. Op mijn begrafenis.

In de notities van vier jaar geleden staan mijn waarden. Een lijst van 12. Ik wilde toen dat mensen over mij zouden zeggen dat ik lief was, en geduldig, positief en opgewekt.

Het zijn mijn kiezels, of misschien zijn het steentjes die groter kunnen groeien.

Die steentjes doen me denken aan Jan. Jan is geboren in 1935, 83 jaar. Hij heeft zijn jeugd in Friesland doorgebracht en verhuisde later met een tante naar Groningen. Hij komt graag terug naar Friesland (Gaasterland).

De man lijdt aan Alzheimer. Hij voelt zich prettig in de natuur, is erg geïnteresseerd in archeologie. En met de Friese taal om zich heen, vindt hij hier rust. Hij zoekt overal steentjes. Dat deed hij vroeger ook, zegt zijn vrouw. Het zijn voor hem kostbare steentjes, pareltjes. Zijn vrouw vindt ze vaak op zijn nachtkastje – en soms zelfs onder zijn kussen.

Vanwaar die drang om stenen te zoeken, vroegen zijn vrouw en ik ons af. Is hij zoekende? Dolende? Blij iets van waarde te vinden?

Het heeft met aarden te maken, concludeerden wij. Aarden door stenen te zoeken. Dat kan.  Misschien herken je het bij je zelf.. die momenten dat je aardt. Als je in de tuin wroet of een wandeling door de natuur maakt, geniet van de zon op je gezicht…  Aarden geeft rust. Het helpt je door lastige situaties. Het is helend bij ziekte, angst en onrust.  Als je aardt, kom je dicht bij je zelf. Aarden is een belangrijke basis voor de keuzes die je maakt. 

Onderaan mijn memoriam-lijst (zo noem ik ‘m maar) staat ‘gelovig’. Gelovig zijn is een keuze. Vertrouwen op God soms erg lastig. Maar je beslist zelf op zondagochtend of je naar de kerk gaat of niet. Of je meedoet aan activiteiten. Of misschien eens een stukje in een bijbel leest…

En als je gaat-of leest, vind je altijd iets. Een lied dat je raakt, een gebed, oogcontact of een gesprek. Misschien lijkt het klein, maar het doet er toe.  Juist die kleine dingen, doen er toe.

Ik denk echt dat je er voor kunt kíezen om gelovig te zijn, maar ook om lief, opgewekt of attent en behulpzaam te zijn. Ja, geloven is een keuze, die maak je met je hart. Dat kun je alleen zelf.

Over de kleinigheden, de ‘steentjes’ zingen we straks. ‘One Man told us: some things may seem small, but when carefully cared for, they become grand’

One Man – is Jezus -, die heeft het ons al gezegd. Wat klein lijkt, zíjn de grote dingen.

En dan een laatste vraag… misschien voel je ‘m al aankomen? Wat wil je dat later er over jou wordt gezegd? En leef je daar al naar?’

Kiezels

Voor jou

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om informatie over (nieuwe) schrijftrainingen te ontvangen. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte.

Ik stuur je geen spam. Beloofd!

Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *