Schrijftraining


Schrijftraining: Creatief en Intuïtief schrijven

Het leven is een aaneenschakeling van processen. In welk proces bevind jij je? En sta je aan het begin of er midden in? Bij kinderen zien we de processen soms duidelijk. Je ziet ze soms groeien en ontwikkelen. Er gaat ook nu geen dag voorbij zonder dat jij je ontwikkelt. Stilstaan is misschien wel de grootste vooruitgang. Ontdek waar je nu staat. Waar kom je vandaan en wat wil je nog zo graag? Daar heb je geen studieboeken voor nodig. De vragen en antwoorden vind je in jezelf.

Schrijven is een prachtige manier om de antwoorden te vinden. Je hoeft geen ervaren schrijver te zijn om deel te nemen. Eigenlijk hoef je alleen maar nieuwsgierig te zijn naar jezelf. ‘Vind jezelf maar interessant’, zeg ik vaak bij aanvang van de training. Onderzoek je gevoel, je gedachten en luister naar je intuïtie.

Tijdens de schrijftraining schrijven we op diverse manieren. We starten met een paar leuke opwarmers, dan is er een korte pauze, gevolgd  door een lange schrijfopdracht. Wat er na deze ochtend op papier staat, zal nog lang bij je nasudderen. Het maakt je actief. Je zet zomaar nieuwe stappen. Je wilt zeker meer gaan schrijven. Misschien wordt schrijven een gewoonte en ben je voortaan expressiever en intuïtiever. Sterker nog, je vindt de betekenis van je leven.

Er zijn deelnemers aan de schrijfcursus die een half jaar na de training ‘ineens’ ander werk gingen doen. Of besloten (tijdelijk) te stoppen met hun werk. Ik zag dat levens een andere wending namen. Dat de deelnemers meer tijd voor zichzelf durfden te nemen. Dat is echt mooi om te zien.

En dat begint allemaal op mijn schrijfzolder in Harich. Of eigenlijk op het moment dat je dit leest en besluit: dat wil ik ook eens proberen.

‘Zelf begon ik met schrijven toen ik ziek was en duidelijk werd dat ik mijn toenmalige werk niet meer kon voortzetten. Ik was juf op de basisschool. Dat was mijn identiteit. Wie was ik als ik géén juf meer was. Door duidelijke en gerichte vragen en eerlijke antwoorden schreef ik mezelf door een rouwproces van afscheid. Ik leerde naar binnen te keren. Er kwam ruimte voor iets nieuws en al schrijvend ontdekte ik mijn nieuwe levensmissie.’

Tine

Methode

Jaarlijks zijn er een aantal schrijftrainingen te volgen op mijn schrijfzolder in Harich. Ik ontwikkelde mijn eigen methode. Die methode noemde ik ‘Ontdekkend schrijvend’. Daarbij schrijf je naar de kern. Daar waar het voor jou werkelijk om gaat. Dat wat betekenis geeft aan je leven.

Misschien is het tijd voor een ommekeer? Of wil je onderzoeken wie je werkelijk bent. Het is ook een manier om verdriet of rouw te erkennen en toe te laten. Ontdekkend Schrijven past bij iedere fase waar je doorheen gaat. Je bent immers altijd in beweging, je komt ergens vandaan en beweegt je ergens naar toe. Zo ergens halverwege sta je even stil door te schrijven. Waar wil je heen? Maak je eigen keuze. Laat je gevoel spreken.

De schrijftraining bestaat uit drie onderdelen: Intuïtief schrijven, Ontdekkend schrijven en Creatief schrijven.

Onderdeel 1: Intuïtief schrijven

 

Gerichte schrijfoefeningen die je intuïtie laten spreken. Je denkt niet te lang na. Je schrijft wat er in je opkomt. Verrassend wat er dan op papier komt. Geloof me, je denkt er vaak nog dagen over na.

Onderdeel 2: Ontdekkend schrijven

Een vast onderdeel van de schrijftraining is het Ontdekkend Schrijven. Hierbij schrijf je je gedachten op. En onderzoek je je gedachten. Stukje bij beetje kom je dichter bij de kern. Je hebt alleen een fijne pen en blanco papier nodig. En drie vaste elementen: muziek, kaarslicht en een heldere schrijfinstructie.

Ontdekkend schrijven duurt 25 minuten. Klinkt dat lang? Zo voelt dat niet. Doordat je in een flow schrijft, tikt de tijd sneller dan je denkt. Deze techniek kun je thuis dagelijks of wekelijks herhalen. Keer op keer zul je versteld staan wat het je oplevert aan inzichten.

Onderdeel 3: Creatief schrijven

Tijdens de schrijftraining doen we ook een creatieve schrijfvorm. Een gedicht zoals je nog niet eerder schreef. Of een opdracht met materialen die je niet vaak gebruikt. We schrijven zittend of staand, met ogen open of dicht. Iedere training is daardoor anders.


Tickets

OptiesKosten
Schrijftraining ochtend/middag/avond39,50
Schrijftraining tweedaagse (twee willekeurige trainingen)75,-
Schrijftraining tweedaagse incl. 2 overnachtingen in appartement de Groene Parel215,-

 

Planning 2024

WatWanneerBeschikbaarheid
Schrijftraining avonddinsdag 12 maart 19.00 – 21.45 uur
Schrijftraining ochtenddinsdag 19 maart 9.00 – 11.45 uur
Schrijftraining ochtenddonderdag 18 april 9.00 – 11.45 uurnog 2 plekken vrij
* kom je van ver, boek dan een tweedaagse met twee overnachtingen in een appartement van De Groene Parel op dezelfde locatie.


Schrijftraining met eigen groepje

Kun je zelf een aantal mensen bij elkaar brengen, bijvoorbeeld een groepje vriendinnen of collega’s? Neem dan contact op. Dan prikken we een datum.


Ervaringen

De schrijftrainingen bij Tine gaven mij veel inzicht. Zo mooi om verschillende vormen te ontdekken en verrassend wat er uiteindelijk op papier staat. Tine zorgt voor een fijne sfeer. Ze geeft goede feedback. Echt leerzaam!’Lenie Deinum

‘De tweedaagse schrijftraining was echt een kadootje voor mezelf. Er even tussenuit en mezelf ontmoeten. Ik verbleef in het sfeervolle, comfortabele appartement vlakbij de ‘schrijfzolder. In de twee dagen waren er een aantal schrijfsessies waarin Tine ons diverse creatieve schrijfoefeningen leerde. Door het schrijven maakte ik contact met mijn denken, voelen en intuitie. Dat is toch een prachtig kado voor jezelf? Dank je wel, voor de fijne sfeer en leerzame workshops!’Martzen akkerman

Tijdens de schrijftraining liet ik me helemaal verrassen.  Nog helemaal onervaren met het schrijven vanuit het gevoel. Op de schrijfzolder is een fijne vertrouwde sfeer. Je krijgt opdrachten die je richting geven en daarna schrijf je over wat er in je opkomt, op dat moment. Ontzettend leuk om te doen en te ervaren. Tine bedankt’Sandra Mous

‘Als je van schrijven en persoonlijke groei houdt, dan zijn de schrijftrainingen van Tine echt een cadeau voor jezelf! Ik heb er vier gevolgd en een reünie-avond bijgewoond. Ik vond het heerlijk! De sfeer op de schrijfzolder is helemaal goed. Een mooi plekje om te schrijven. Tine maakte mij met haar liefde voor schrijven ook enthousiast. Het prikkelde mijn nieuwsgierigheid om mijn innerlijk te gaan onderzoeken. Hierdoor ben ik veel meer gaan schrijven.’Miranda regeling

Voor jou

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om informatie over (nieuwe) schrijftrainingen te ontvangen. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte.

Ik stuur je geen spam. Beloofd!